Doorgaan naar hoofdcontent

De Storm: "Zeeland bestaat niet meer”.

In de film ‘De Storm’ wordt de Watersnoodramp van 1953, ook wel door de Zeeuwen ‘de Ramp’ genoemd, vertelt. De opmerkelijke film ‘De Storm’ is een Nederlandse actiefilm die gebaseerd is op historische feiten. De film vertelt het verhaal van de 18-jarige Zeeuwse boerendochter Julia, een een jonge ongehuwde moeder met een baby. Onder het geweld van een verschrikkelijke storm in combinatie met een stormvloed en een springtij breken in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 de dijken in Zeeland massaal door. De boerderij waar Julia woont wordt overspoelt door de stormvloed waardoor deze steeds verder instort.

Het decor van Zeeland in de jaren ‘50 vertoond natuurlijk weinig vergelijking met het huidige verstedelijkte Nederland van vandaag. De luchtbeelden van de Watersnoodramp heeft dan ook meer weg van een overstroming in een ver gelegen land zoals China of Bangladesh. Echter niets is minder waar, de ramp voltrok zich in Nederland en ook België. De film maakt ondubbelzinnig duidelijk wat de kracht is van het water als de natuurlijke omstandigheden (Een hevige storm, een stormvloed en een springtij in het nadeel van de mens zijn. Vooral de paniek onder de inwoners spat levensecht van het scherm af.

De film ‘De Storm’ illustreert maar al te duidelijk hoe de Nederlandse variant van New Orleans er uit ziet. De zeedijken in en bij New Orleans waren gedimensioneerd voor een overstroming omdat een dergelijke stormvloed statistisch gezien maar eens in de 500 jaar voorkomt. Gelukkig kunnen we stellen dat de Nederlandse politiek werkelijk proactief bezig is omdat we hier rekening houden met een storm die theoretisch maar eens in de 10.000 jaar optreedt. En nog is voorzichtigheid troef in Nederland. De commissie Veerman heeft namelijk het advies uitgebracht om de veiligheid van de dijken de komende jaren met een factor 10 te verhogen.

De Watersnoodramp van 1953 heeft in Zeeland een enorme verwoestingen aan gebouwen, infrastructuur, woningen en veestapel aangericht. Ongeveer 100.000 mensen verloren hun huis en hun bezittingen, ruim 1.800 mensen verloren het leven en meer dan 10.000 dieren verdronken in het kolkende water. Wat veel mensen niet beseffen is dat de Watersnoodramp een nog veel grotere omvang kon hebben omdat de dijken aan de Maas en de Nieuwe Waterweg ook op instorten stonden. Grote delen van de provincie Zuid-Holland zijn ternauwernood aan een ramp ontsnapt. Om deze reden is het van levensbelang dat ook de jongere generaties het verhaal van ‘De Ramp’ leren kennen> Hierdoor zullen zij beseffen dat de waterveiligheid in Nederland niet iets is uit een grijs en stoffig verleden maar door de klimaatveranderingen juist zeer actueel is.

De waterschappen streven naar een waterveiligheid van 100 procent en zijn duidelijk van mening dat hiermee niet gemarchandeerd kan worden. De film ‘De Storm’ is een uitstekend publicitair wapen voor de waterschappen waarmee zij kunnen inspelen op de publieke opinie. Als men eenmaal de film heeft gezien twijfelt men nooit meer aan het nut en de noodzaak van ‘Veilige Dijken’ zoals deze slogan tijdens de verkiezingen gebruikt wordt. Ook zal men dan meer begrip kunnen opbrengen voor de jaarlijkse waterschapsheffing die noodzakelijk is voor de waterveiligheid in Nederland. Door de klimaatveranderingen zijn wij genoodzaakt om onze dijken verder te versterken. En helaas, zoals dit altijd het geval is, zullen de kosten hiervoor door de Nederlandse bevolking moeten worden gedragen. Met de film ‘De Storm’ op het netvlies besef je dan ook dat er werkelijk geen alternatief is. Ik hoop dat de film ‘De Storm’ de komende weken nog volop in de publiciteit zal staan en dat de waterschappen deze film adopteren voor het voeren van een publiciteitscampagne.

Hans Middendorp is consultant Water, Strategie en Ruimtelijke ontwikkeling. Hans adviseert vooral waterschappen, provincies en gemeenten.

Reacties